maanantai 27. elokuuta 2018

Thaimaalainen pad thai

Olen innostunut kokeilemaan viime aikoina aasialaisia ruokia. Innostus alkoi aikanaan ramen-keitosta, ja jatkui paistetun riisin parissa. Uusimpana aluevaltauksenani on pad thai, eli thaimaalainen riisinuudeliruoka. Paistettu riisi ja pad thai ovat, niin kuin aiemminkin olen maininnut, sama kuin suomalaisille tutussa pyttipannussa: ylijäämien jatkojalostaminen. Näitä ruokia yhdistää ainakin helppous, kasvispitoisuus ja erinomainen maku.

Pad thain joukkoon sopii oikeastaan kaikki lempikasvikset sekä liha tai tofu. Kasvikset voivat olla aiemmalta ruoalta ylijääneitä ja liha kypsää. Mikäli käytät kypsennettyä lihaa, lisää se viimeisenä. Tavallisesti pad thaihin tulee paistettua kananmunaa, ja se kyllä sopii ruokaan erittäin hyvin. Kananmunan ansiosta en kaipaa lihaa, joten tein pad thaista satokauden mukaisilla kasviksilla kasvisversion. Kasviksista mukaan valikoitui porkkana, kesäkaali ja kevätsipuli.

Paistetun kananmunan ja riisinuudelien lisäksi pad thaissa tärkeintä on kastike. En ole aiemmin käyttänyt tamarinditahnaa, vaan ostin sitä tätä ruokaa varten. Olen kuitenkin valmistanut tätä jo ainakin kolmesti, joten tahnan ostaminen kannattaa. 100 gramman purkki maksaa muutaman euron, eikä ole siis kallis investointi. Pad thain kastike tuoksuu voimakkaalle, mutta älä säikähdä tuoksua, sillä ruoasta tulee kuitenkin järjettömän hyvää.

phat thai

Pad thai

neljälle

Kastike:
½ dl tamarinditahnaa
¾ dl sokeria
½ dl kalakastiketta
tai vegaanista kalakastiketta

150 g riisinuudeleita
vettä nuudelien kypsentämiseen
300 g kesäkaalia/varhaiskaalia
4 porkkanaa
2 kevätsipulia
3 rkl öljyä
2 kananmunaa
1 dl suolapähkinöitä
(½ rkl valkosipuliöljyä)

Valmista kastike. Sekoita tamarinditahna, kalakastike ja sokeri keskenään. Siirrä sivuun odottamaan.

Hienonna kevätsipulit. Kuori porkkanat ja pilko ne ohuiksi tikuiksi. Suikaloi kaali.

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Murra nuudelit kulhoon. Kaada kuuma vesi niiden päälle ja anna pehmetä muutama minuutti. Valuta nuudelit ja jätä siivilään odottamaan.

Kuumenna öljy syvässä paistinpannussa/wokkipannussa. Paista porkkanoita ja kaalia muutama minuutti keskilämmöllä. Vatkaa sillä välin pienessä kulhossa kananmunien rakenne rikki.

Siirrä kasvikset pannun laitaan ja kaada kananmunat toiseen laitaan. Sekoita hiukan kypsynyt kananmuna kasviksiin.

Lisää pannulle valutetut nuudelit ja paista noin minuutin ajan. Lisää kastike ja suolapähkinät ja sekoita hyvin. Ripottele valmiin annoksen päälle kevätsipulia ja halutessasi hiukan valkosipuliöljyä.


valmiiseen pöytään

valmiiseen pöytään

Kokeile myös:


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall