sunnuntai 5. elokuuta 2018

Puolukka-valkosuklaapiirakka

Puolukan paras satokausi on juuri alkamaisillaan, ja on aika keksiä käyttöä piristävän punaisille marjoille. Puolukka ei ole ehkä yhtä trendikäs ja suuressa suosiossa kuin mustikka, mutta sillä on muiden marjojen tapaan lukuisia hyviä ominaisuuksia. Puolukka muun muassa edesauttaa suoliston hyvinvointia, ja antioksidanttipitoisena se suojaa myös sydän- ja verisuonisairauksilta. Arjessani puolukka on ympäri vuoden käytössä pääasiassa vain smoothien seassa, jolloin sen hapokkuutta taittaa yleensä banaani. Smoothien lisäksi puolukka sopii myös perinteiseen vispipuuroon, mutta mitä siitä voisi leipoa?

Seuraava resepti sai inspiraationsa muutama vuosi sitten vanhempieni takapihalla. Innostui silloisen uuden talon tontilla kasvavista puolukoista, ja lähdin keräämään niitä. Kerätessäni havahduin ajattelemaan, että en oikeastaan juuri pidä puolukoista sellaisenaan. Kun niitä olin kuitenkin jo kerännyt, niin käyttökohde oli syytä keksiä. Marjapiirakoista suurin suosikkini on perinteinen mustikkapiirakka murotaikinapohjalla ja kermaviilitäytteellä. Puolukat ovat kuitenkin huomattavasti happamampia, joten jotain muuta piti keksiä oheen. Mikä olisikaan parempi seuralainen kuin valkosuklaa?

Piirakan puolukoiksi kelpaavat sekä tuoreet että pakastetut. Murotaikina on melko vaivaton tehdä, eikä sen tarvitse vetäytyä jääkaapissa ennen käyttöä. Itse tehtyä taikinaa nopeampaa on käyttää kaupan valmista pakastemurotaikinaa. Valmistaikinoita on näppärää pitää pakastimessa valmiina, ja piirakan voi leipaista nopeasti kun himo iskee, tai kun blogissa tulee vastaan herkullisen kuuloinen ohje :)

Puolukka-valkosuklaapiirakka säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan. Se maistuu kuitenkin parhaimmalta huoneenlämpöisenä tarjoiltuna, tai pikaisesti mikrossa lämmitettynä.

valkosuklaa-puolukkapiirakka

Puolukka-valkosuklaapiirakka


Murotaikina:
125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
200 g puolukoita
200 g kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
150 g valkosuklaata

Nosta voi huoneenlämpöön puoleksi tunniksi.

Yhdistä voi ja sokerit ja vaahdota käsivatkaimella. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-munaseokseen. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa.

Levitä murotaikina ohuelti piirakkavuoan (Ø 26-28 cm) pohjalle ja reunoille. Levittäminen onnistuu parhaiten vehnäjauhoihin kastetulla lusikalla.

Rouhi valkosuklaasta 50 grammaa ja siirrä sivuun odottamaan. Sulata loppu suklaa mikrossa pienellä lämmöllä. Yhdistä kermaviili, sokerit, kananmuna ja sula valkosulkaa ja sekoita tasaiseksi.

Levitä piirakkapohjalle ohuesti muutama lusikallinen kermaviiliseosta. Lisää sitten puolukat ja valkosuklaarouhe. Kaada loput kermaviiliseoksesta tasaisesti puolukoiden päälle ja paista piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Tarkkaile paistoa ja lisää piirakan päälle leivinpaperi, jos pinta näyttää tummuvan liikaa.

valmiiseen pöytään

puolukka-valkosuklaapiirakka

Huomenna 6.8. vietetään muuten jälleen mustikkapiirakkapäivää. Joko kokeilit viime vuoden basilika-mustikkapiirakkaa?

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall