torstai 9. elokuuta 2018

Hapanimelä broilerikastike

Kiinalainen ruoka on hyvää, ja monesti myös ravintolassa edullista. Opiskeluaikana kävimmekin toisinaan kiinalaisen ravintolan lounasbuffetissa, mutta lähes aina ruokailusta seurasi päänsärky. Päänsärky ei johtunut varsinaisesti kyseisestä ravintolasta. Saan helposti päänsäryn paljon aspartaamia sisältävistä juomista, kuten vähäkalorisista limonadeista, joissa makeutusaineena on pääsääntöisesti aspartaami. Kiinalaisessa ruoassa käytetään paljon natriumglutamaattia (E621), ja arvaan päänsärkyjen johtuneen siitä. Aspartaami ja natriumglutamaatti on kyllä luokiteltu turvallisiksi, mutta olen oireiden vuoksi välttänyt nauttimasta niitä liiallisessa määrin.

Sain opiskeluaikana migreenin paljon nykyistä helpommin, enkä kaivannut lisäpäänsärkyä, ja kiinalaisen ruoan syönti jäi melko vähälle. En myöskään ollut löytänyt ohjetta, jolla ruoasta tulee hyvää. Kunnes sitten joitakin vuosia sitten vastaan tuli 52 Weeks of Deliciousness -blogin Sweet & Sour Chicken. Ruoka onnistui heti kerta yrityksellä, ja jäi vakituiseksi ruokalistalle. Kunnes puolisollani alkoi vatsaoireet, ja ruoanvalmistus vaihtui FODMAPin huomioivaksi. Hapanimelä broileri oli yksi niistä, joiden valmistamisen unohdin, kun ruoanlaitto alkoi tuntua haastavalta kaikkine kieltoineen.

Muutama kuukausi sitten aloin haaveilla jälleen tästä ruoasta, ja etsin reseptin käsiini, havaiten että se sopii sittenkin. Muokkasin ohjetta ja jätin pois valkosipulin ja sipulin, ja korvasin ne kevätsipulilla. Puolisoni vatsa ei (onneksi!) vaadi super tiukkaa FODMAPia, joten ruoan paprika, ketsuppi ja soija eivät ole esteitä.

Suosittelen siis kokeilemaan tätä ohjetta, jos pidät kiinalaisesta ruoasta mutta saat siitä yleensä päänsärkyä. Tämän kanssa sitä ongelmaa ei ole.

broilerikastike

Hapanimelä broilerikastike

neljälle

kastike:
1 prk (230 g) ananaspaloja mehussa
1½ dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena tai vastaava)
2-3 rkl soijakastiketta
2 rkl balsami- tai valkoviinietikkaa
2 rkl sokeria
2 rkl ketsuppia
ripaus chiliä

400-500 g maustamatonta broileria
2 kevätsipulia
½ keltainen paprika
½ punainen paprika
2 cm pala inkivääriä
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Valuta ananaspurkista mehu kulhoon. Ota toinen kulho ja annostele siihen maissitärkkelys. Sekoita maissitärkkelyksen sekaan puolet ananasmehusta ja sekoita kunnes seoksesta muodostuu tahnaa.

Lisää loppu mehu ja vesi seokseen ja sekoita kunnolla. Lisää joukkoon soija, etikka, sokeri, ketsuppi ja chili. Sekoita hyvin ja siirrä sivuun odottamaan.

Jos käytät broilerin fileepihvejä, pilko fileet tasakokoisiksi paloiksi. Hienonna kevätsipulit ja pilko paprikat. Raasta tai hienonna inkivääri.

Paista paprikoita pannulla keskilämmöllä, kunnes niihin tulee hieman väriä. Lisää joukkoon broileri ja paista, kunnes palat ovat saaneet hiukan väriä. Lisää pannulle ananas, kevätsipuli ja inkivääri. Paista noin minuutin ajan.

Sekoita ananasmehusekoitusta kunnolla ja kaada se pannulle. Sekoita huolellisesti broilerin ja kasvisten joukkoon ja anna kuplia, kunnes kastike paksuuntuu.

Tarjoile riisin kanssa.

sweet and sour


Kokeile myös:


Fried rice eli paistettu riisi
Itse tehty kebab
Pyttipannu uunissa

2 kommenttia

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall