maanantai 23. huhtikuuta 2018

Pullavuoka eli bostonkakku

Näin jokin aika sitten unta, jossa asettelin korvapuusteja pystyyn uunivuokaan. Ruokabloggaajan harrastus menee välillä uniin, ja inspiraatio saattaa hyvinkin syntyä yön aikana. Pullauni jäi kaivelemaan mieltä, ja himoitsin korvapuusteja useamman päivän ajan. Niin kuin monet ruokaunet tätä ennen, oli tämänkin unen herkku siis toteutettava.

Tein perinteisen pullataikinan, ja käärin taikinan rullalle, niin kuin korvapuustienkin kanssa. Asettelin pullat vuokaan, paistoin, maistoin, ja hyvää tuli! Ohjetta ylös kirjoittaessani tulin googlanneeksi pullien ohjeita paistoajan tarkistaakseni, ja minulle selvisi että uneni pullavuoka olikin bostonkakku. Aina oppii jotakin uutta!

En koristellut valmista vuokaa pikeerillä, niin kuin moni ohje neuvoo tekemään. Mielihaluni oli oikeastaan korvapuustimainen, mutta vuoan muodossa, ja siksi ripottelin pinnalle perinteistä raesokeria. Vuokapullasta tuli mehevää, ja uusin oppini on jättää kananmuna pois taikinasta. Näin taikina pysyy kosteampana, eikä pulla ole seuraavana päivänä kuivaa.

Jos siis vappumunkit eivät ole sinun juttusi, et jaksa viettää tuntia keittiössä, tai et halua käryttää rasvaa, niin kokeile bostonkakkua. Se valmistuu näppärästi, ja maistuu kaikille pullan ystäville.

vuokapulla

Bostonkakku


2 ½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
½ rkl kardemummaa
1 tl suolaa
7 - 8 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Täyte:
75 g voita
½ - ¾ dl sokeria
1-2 rkl kanelia

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Lisää noin puolet jauhoista ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa jäähtynyt voisula. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä.

Peitä kulho liinalla ja kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Sekoita täytettä varten pehmeän voin joukkoon sokeri ja kaneli. Jaa taikina kahteen osaan ja käsittele yksi kerrallaan. Kauli taikinapalasta 30 x 40 cm:n kokoinen levy. Levitä päälle puolet täytteestä. Kääri taikina rullalle pitkästä sivusta alkaen. Rullaa ei tarvitse kääriä super tiukaksi. Leikkaa taikina parin sentin paksuisiksi siivuiksi.

pullataikina



Asettele pullat leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (koko noin 20x30 cm). Jätä hieman leviämisvaraa. Leivo toinen taikinapala samaan tapaan.

Anna bostonkakun kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

Voitele pinta munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.



bostonkakku

Kokeile myös:


Korvapuusti padassa
Helpot sämpylät
Laskiaispullat ja vadelmacurd

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall