lauantai 9. joulukuuta 2017

Modernisoitu saaristolaisleipä

Onnistuneen leivän tekeminen on lähestulkoon salatiedettä. Sitkoa pitää olla tarpeeksi, jauhojen määrä oikea ja uunin lämpötila juuri sopiva. Kohottaa pitää kerran tai kaksi, ja siltikin uunista saattaa tulla lättänä, raaka ja/tai kivikova tuotos. Ei kovin inspiroivaa siis.

Edellä mainituista syistä en ole lähtenyt mukaan vallitsevaan juurileivonnan trendiin. En usko, että leivänleivontataidoillani saisin onnistunutta lopputulosta aikaan. Saattaa kuitenkin käydä niin, että hurahdan juureen viiden vuoden päästä, ja mietin miksi en aiemmin siitä innostunut. Siihen asti pitäydyn kuitenkin helpoissa leivissä. Helpointa olisi toki marssia lähimpään kauppaan, mutta en juuri keksi parempaa tuoksua kuin uunituore leipä.

Blogia pidempään seuranneilta ei ole voinut jäädä huomaamatta rakkauteni pataleipiin. Pataleipärakkauden lisäksi aina onnistuneita ovat saaristolaisleivät. Tein saaristolaisleipää edellisen kerran kummipoikani nimiäisiin, ja nyt joulun alla tein viime vuonna julkaistun lakulimpun ohjetta mukaillen lakritsista saaristolaisleipää.

Pohdiskelin reilu viikko sitten ääneen, että voisikohan saaristolaisleivän tehdä kakkuvuokaan. Ja ei muuta kuin tuumasta toimeen! Mittasin kakkuvuokani tilavuuden (1,5 l), ja totesin sen riittäväksi. Tein taikinan, paistoin leivän, ja hyvää tuli. Muokkasin alkuperäistä ohjetta omaan makuuni paremmin sopivaksi, eli korvasin osan ruisleseistä kaljamaltailla. Ohjeessa myös sanotaan lakumaton olevan helpoin vaihtoehto, mutta halusin lakritsin olevan isompina paloina, joten käytin tavallisia lakritsipatukoita. Voit tulkita ohjeen niin, että jos tahdot isoja lakritsipaloja, käytä lakritsia 80 grammaa. Jos taas leikkaat silppua lakumatosta, käytä 100 grammaa.

Leipä on parhaimmillaan muutaman päivän tekeydyttyään, mikä tekee siitä loistavan joululeivän. Voit leipoa leivän hyvissä ajoin ennen aattoa, ja jättää muiden ruokien valmistelulle aikaa aaton lähelle. Saaristolaisleipä kestää myös hyvin pakastamista, mutta suosittelen viipaloimaan sen etukäteen.

laku saaristolaisleipä

Lakritsinen saaristolaisleipä


80-100 g lakritsia
5 dl appelsiinimehua
50 g tuorehiivaa
1 dl siirappia
2 tl suolaa
1 rkl lakritsijuurijauhetta
1 dl kaljamaltaita
½ dl ruisleseitä
2 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja

Siirappivesi:
2 rkl siirappia
3 rkl vettä

Hienonna lakritsipalat veitsellä silpuksi. Sekoita lakut noin desilitraan jauhoja, jolloin niiden lisääminen taikinaan onnistuu helpommin.

Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja liuota sekoitellen. Lisää mehuun siirappi, suola, lakritsinjuurijauho, kaljamaltaat, leseet ja jauhot. Lisää lopuksi jauhot, joihin on sekoitettu lakritsi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä 1 tunti. Kaada taikina voideltuun leipä- tai kakkuvuokaan (tilavuus noin 1½ l) ja anna kohota vielä puoli tuntia.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paista leipä uunin alatasossa noin tunti.

Sekoita siirappi ja vesi keskenään ja voitele leivän pinta paiston siirappivedellä. Paista vielä noin 15 minuuttia.

Anna leivän jäähtyä vuoassa. Parhaimmillaan leipä on noin 2-3 päivän päästä, ja säilyy hyvänä noin viikon. Leivän voi myös pakastaa viipaleina.



Lue myös:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall